Predstavljena supersportska Honda RC213V-S

26.6.2015.

Sredinom lipnja Honda je predstavila svoj novi supersportski motocikl RC213V-S...

Predstavljena supersportska Honda RC213V-S
Predstavljena supersportska Honda RC213V-S

Riječ je o cestovnoj inačici modela RC213V, dobro poznatog s trkaćih staza, koji je u posljednje dvije godine u klasi MotoGP osvojio dva naslova prvaka.

Od svojih početaka, Honda je oduvijek pridavala veliku važnost utrkama. Od 1959. godine i prvog pojavljivanja na utrci na otoku Manu, do 11. lipnja ove godine Honda je sa svojim motociklima u raznim motociklističkim natjecanjima na svjetskoj razini skupila 695 pobjeda. Svo iskustvo skupljeno u dugogodišnjem utrkivanju pretočeno je u trkaći model RC213V.

Predstavljena supersportska Honda RC213V-S

Honda RC213V-S ne počiva isključivo na iskustvu dobivenom na trkaćim stazama već je u njega utkan i čitav niz tehničkih rješenja razvijanih za cestovne motocikle čineći ga tako prilagođenim i za cestovnu upotrebu. Ovaj iznimni motocikl savršeno dokazuje Hondinu teoriju da brzinu mora pratiti superiorna upravljivost. Upravo je ona glavni je adut Honde RC213V-S.

Samu srž motocikla čini trkaći MotoGP RC213V. U odnosu na njega napravljene izmjene u cilju prilagođavanja održavanja motocikla cestovnoj upotrebi pa je tako na pogonskom agregatu promijenjen sustav upravljanja ventilima iz pneumatskog u klasični tj. opružni te je kontinuirani prijenos zamijenjen klasičnim mjenjačem.

Cestovna upotreba zahtijevala je i prilagodbu kuta okretanja upravljača koji je povećan s 16 na 26 stupnjeva.

Predstavljena supersportska Honda RC213V-S

Na motocikl je još ugrađen novi ispušni sustav s katalizatorom, brzinomjer, elektropokretač, prednja i stražnja svjetla, pokazivači smjera, sustav „pametnog" zaključavanja, bočna nogara, nosač tablice, truba i druga oprema neophodna za sudjelovanje u prometu na cesti.

Tako izmijenjen, motocikl teži 170 kg i razvija 159 KS.

Predstavljena supersportska Honda RC213V-S

Ugradnjom sportskog kita namijenjenog isključivo za upotrebu na trkaćim stazama težina Honde RC213V-C se smanjuje na 160 kg, a snaga povećava na impozantnih 215 KS.

Ovaj iznimni supersportski motocikl biti će moguće kupiti i u Hrvatskoj po cijeni od 217.000 KN (sa uključenim davanjima u RH) isključivo uz narudžbu u proizvodnju.